September 18, 2011

Not a secret anymore...breastfeeding weapon!

All this while breastfeeding Iris, i am constantly questioned by friends, relatives or even strangers...how can one manage to still breastfeed even though working office hours? Simple, pumping! And the next question, how do one manage to maintain the milk supply? For this question i have a series of answer hehehe. Firstly, pump! Secondly, by ensuring that your body has enough water and nutrients to keep up with the demand. Can vitamins really help? Isn't nutrients from food that we eat are enough? From my experience, yes...vitamins can really help..but, the right kind of vitamins. You would need the vitamins that can help you to endure pumping & working & breastfeeding all day long...and i'm telling you, it's one tiring routine!




TADAAAAA!!



This is my secret weapon you alls...As i mentioned previously in my post, i was introduced to Shaklee after my confinement period. After consuming it for quite some time, i am determined to share my secret to all mommies out there! Thus, the effort of becoming Shaklee's independent distributor. InsyaAllah...niat i ialah untuk sama2 berjaya dalam usaha murni ni. Back to the WEAPON... My daily routine is to take the vitamins from Set B (for breastfeeding) plus the Energizing Soy Protein.

Apa ada dalam Set B yang famous ni? Ok, SET B consists of 4 types of vitamins...Vitalea (multivitamins), Bcomplex, Vitamin C, & Alfalfa. Istimewanya kami rangkaian Euphoria GBS, we are the only ones offering trial packs which could not even be obtained from the store. So remember, this could not be obtained anywhere! In SET B trial pack (cukup utk sebulan) , we offer THIS

30's Vitalea (multivitamins)

30's Vitamin C

30's B complex

90's Alfalfa

All this for RM80 ONLY (including postage) <------ GREAT DEAL KAN??


Some info credit to mommy icha

Secara ringkas kepentingan suppLemen2 ini adalah

Vitalea-sangat penting untuk memastikan badan si ibu dipenuhi dgn zaT yg seimbang

B complex- memastikan si ibu bertenaga dan mood yang stabil

Vitamin C- sebagai antioksidan, pengukuh antibodi dan pembentuk kolagen

Alfalfa - milk booster! membantu si ibu menghasilkan susu dengan lebih baik



What about Energizing Soy Protein (ESP) ?


Dari pengalaman saya, hasilnya sangat memberangsangkan! Sebab protein adalah penting dalam penghasilan sus. Susu yang terhasil akan menjadi pekat dan mengenyangkan. That's why Iris minum susu sederhana sahaja and dia cepat kenyang! So advantage kepada saya sebab boleh simpan stok! kan? Plus yang menariknya, kulit saya dan juga kulit Iris halus mulus gitu...walaupon pada awalnya Iris sangat bermasalah dengan eczema. The reason is protein adalah pemangkin kepada pembinaan sel2 baru :D BEST kan? 2 in 1, milk booster + kulit cantik! ESP harganya adalah RM131 including postage..sangat2 berbaloi. Even di kedai SHAKLEE takkan dapat harga ni :D


So there....not a secret anymore hehehehe.... kalau ada keraguan atau soalan, jangan teragak2 untuk menghubungi saya zairul asrah - 0162158301/0126634559 atau email saya di zairulasrah@gmail.com. And kalau nak COD, saya ada di sekitar PUCHONG, PUTRAJAYA, BANTING,KLCC. Just give me a call insyaAllah....


September 15, 2011

Breastfeeding Susah? Salah ke minum formula?

In my office, we have a group called BSC ( breastfeeding support club ) where we we share info and updates about mommyhood. All from breastfeeding to parenting, and to tell you the truth, I learned a lot from our pumping session in the pumping room. Here is also the place where I witnessed these super mommies trying their very best to top up their milk supply by power pumping or eating good food and what not. Some even had to pump & deliver their milk to babysitter/ nursery via despatch aka husband masing2. Punyela tabah n hebat ibu2 ni. Sanggup buat apa saja demi kebaikan si anak.

I am highlighting all these efforts because I keep on receiving questions ' kalau x breastfeed salah ke? ' or ' formula milk xbagus ke? ' from my point of view, it's not about salah ke x, or bagus ke x. It's about your effort, how much are you willing to sacrifice & work towards realizing your dream to breastfeed your babies. If let say you have tried your best in breastfeeding but still it is not enough, what can anybody say anything about that? Takkan nak biar anak Ko xminum susu kan? Harusla beli susu kan.

Yang penting kita kene berusaha bersungguh2 utk mencapai impian itu. Kalau pam seperti biasa xcukup, harusla power pumping every 2-3 hours. If badan rasa xsedap, harusla makan vitamins utk kekal sihat bertenaga. And jangan lupa utk selalu berdoa and cekalkan niat dlm hati agar dipermudahkan urusan dlm breastfeeding ni. I never said this is easy, in fact it's tough even to myself! Tp insyaAllah.. Dengan usaha and niat yg suci murni kita boleh lakukan.. And kepada ibu2 yg xbegitu bernasib baik di dalam bidang ini, jangan la sedih or rasa bersalah.. Mungkin bukan rezeki Kali ini... Maybe the next journey would be better.. Right?

Apa2 pon ingat.. Usaha tangga kejayaan....


- Posted using BlogPress from my iPhone

September 8, 2011

Not the standard practice

I am not the kind of person yg 'into' memohon maaf time hari raya. No, not because x rase mcm ada kesalahan, of course ada...but i do feel that forgiveness should be asked and given at anytime. Even my family pon xdela satu specific session wajib utk bermaaf-maafan, kadang2 dah petang tu baru la i bising2 suruh bermaafan. Tu pon sbb nak bergambar hehe. One of the reason plak i guess, whenever Raya we will be rushing to the mosque and then to the graveyard and then to the open houses...so kinda terkejar2 and xsempat nak make sure everybody's ready to bermaaf2 secara formal. Selalunya, my sis lambat siap...so kang die xde plak dlm session tu (padahal dia yg paling banyak dosa -- hahahahaha acah je)



Kami yang sedondon


This year, our sesi bermaafan was done the evening of the first Raya, after completing the usual routine of Hari Raya Pertama di Kedah. So dengan mekap yg tidak seberapa and badan yg dh agak melekit, kami pon bersalaman and bermaafan...simple2 je, our family does not have the teary eyed session..entah...xpenah kot nangis2 hehehehe. dh banyak drama through out the years kan, so xperlu la di pagi raya nak sedih2 hehehehe. in fact i am happy because this year marked the completeness of myself as a woman. I am a daughter, daughter in law, wifey, sister, sister in law, mother....alhamdulillah...syukur ke hadrat mu Ya Allah.... My husband pon nampak sangat gembira dpt beraya dgn daughter kesayangannya. He is very proud of her...senyum lebar bila org kata anak dgn comel hehehehe.



sama tak?


Iris on the other hand, is very happy with the ramai-ness of people yang nak melayan dia. She is one happy girl playing with cousins and enjoying the company of uncles and aunties. semua nak dukung and lambung2 dia...suke la tu. Walaupon, sedikit panas badan die sbb travel jauh and jumpa mcm2 orang..tp ligat tetap ligat ok. tp mummy tetap steady sebab ramai kakitangan nak membantu hehehehe...suke! okla...sedikit sebanyak about my raya this year....a fulfilling one, alhamdulillah...


pok amai2


p/s - gambar daddy xde dlm pc..nanti upload ok dear hehe